Levensloopbestendige woning: een begrip wat we tegenwoordig best veel horen, maar wat houdt het precies in? Levensloopbestendig wonen, ook wel levensloopgeschikt of toekomstbestendig genoemd, houdt in dat de woning geschikt is om daar lange tijd in te blijven wonen. Dus ook als er dingen in uw leven veranderen. Misschien komt er een tijd dat u verzorging nodig heeft, of u krijgt te maken met een handicap. Daarnaast wordt u ouder en is het belangrijk om over veiligheid na te denken.
Waarom horen we die term ‘levensloopbestendig’ nu zo veel? Is het een trend? Of heeft het achterliggende redenen? Dit laatste is het geval. Het aandeel 50+’ers in Nederland is gestegen: de vergrijzing. Naar verwachting is in 2040 ruim een kwart van de Nederlandse inwoners 65+. Daarnaast worden we ouder dan ooit, de levensverwachting is enorm gestegen de afgelopen decennia. Hierdoor komen we minder snel in aanmerking voor een plekje in de verzorgings- of verpleegtehuizen. Zeker met lichte zorgindicaties blijven we dus langer thuis wonen. Ook is de huidige woningmarkt is problematisch. Verhuizen is hierdoor niet altijd een optie.
En ook belangrijk: een groot deel van de senioren wíl ook langer thuis wonen. Ze hebben het naar hun zin in hun buurt en hebben een band opgebouwd met de buren.
Wij horen onze klanten wel eens zeggen: maar ik ben nog goed ter been, ik ben fit! Waarom zou ik al aanpassingen aan mijn woning doen? Een terechte vraag natuurlijk!
Jaarlijks belanden er bijna 100.000 mensen van 65 jaar en ouder op de eerste hulp na een val. De helft van deze ongelukken gebeurt in eigen huis. Een groot aandeel dus!
Naarmate we ouder worden, neemt onze spierkracht en de kwaliteit van onze botten af. Hierdoor is het risico om wat te breken na een val groter dan toen we jonger waren.
Door het nemen van preventieve maatregelen, voorkomt u dat u onverwachts moet kiezen tussen beperkte opties, met name omdat u dan vaak gedwongen wordt om snel te handelen. Door op tijd over uw toekomst na te denken, is de kans groot dat u dit kunt voorkomen.
Het allerbelangrijkste bij een levensloopbestendige woning is dat u zich veilig door het huis kan verplaatsen zonder dat u bang hoeft te zijn voor ongelukken. Dit hoeven niet altijd bouwkundige aanpassingen te zijn, maar kunnen ook relatief makkelijke veranderingen zijn die u misschien wel zelf kunt doen.
Aan welke oplossingen kunt u denken bij een levensloopbestendige woning? De ‘probleemgebieden’ die met name genoemd worden zijn de trap, de badkamer en de keuken.
U kunt natuurlijk een traplift plaatsen, maar misschien is dat nog niet nodig. In dat geval kunt u denken aan zowel links als rechts een trapleuning, en antislip strips op de traptreden.
In de badkamer denken we natuurlijk gelijk aan uitglijden. Kies voor stroeve vloertegels om het risico tot vallen te beperken. Daarnaast zijn beugels om vast te houden voor stabiliteit handig als u een opstap in uw douche heeft. Doucht u nog in bad? Dan is het misschien het overwegen waard om uw badkamer aan te pakken. Een inloopdouche verlaagd het risico om te vallen, u hoeft immers geen opstapje meer op.
Door het plaatsen van een Well-Sun in uw badkamer krijgt u een aantal keer per week een gezonde dosis UV-A en infrarood licht, waardoor uw doorbloeding beter is, uw weerstand wordt verhoogd en uw botten sterker worden. Het risico op vallen en botbreuken wordt hiermee kleiner.
In uw keuken is het verstandig om te gaan koken op een inductieplaat, in plaats van op gas. Ook kunt u eens kritisch naar de kastjes kijken. Kunt u overal goed bij? Kunt u ook bij de spulletjes die achterin het kastje staan? Lades in de onderkasten vergemakkelijken het om de achterste pan te pakken.
Veel mensen moeten er ’s nachts uit voor een toiletbezoek, hier gebeuren dan ook regelmatig ongelukken. Onze hoog-laag boxsprings zijn voorzien van automatische uitstapverlichting, waardoor u makkelijk uw weg door de kamer kan vinden. Zodra u weer in uw bed ligt zal deze verlichting automatisch doven als zij enige tijd geen beweging meer wordt gedetecteerd.
Een valpartij zorgt vaak voor een flinke domper op de zelfredzaamheid. Helaas is een valpartij het meest voorkomende ongeval onder senioren. Het is daarom erg van belang om ervoor te zorgen dat u in huis er alles aan gedaan heeft om de kans op vallen te beperken. Wat kunt u hier nu al voor doen?
1. Zorg ervoor dat de vloer in de badkamer en de trap antislip zijn. Het is ook verstandig om in de badkamer naast antislip te zorgen voor extra steunen en een douchestoel.
2. De verlichting in huis moet perfect zijn. Zorg dat u op alle gewenste plekken het licht aan en uit kan doen, zodat u niet in het donker naar de slaapkamer hoeft te lopen. Als u gebruik maakt van veel nachtlampen of schemerlampen, zorg er dan voor dat de draden niet loshangen.
3. Verwijder tapijten uit uw woning. Tapijten geven vaak sfeer in een woning, maar ze zijn ook gevaarlijk. Opkrullende hoeken, makkelijk te verschuiven of stroefheid door een versleten tapijt. Een val door een tapijt is zo gemaakt.
4. U kunt een nadenken over het aanschaffen van gemaksproducten. U kunt hierbij denken aan een seniorenstoel, hoog laag bed of een douchetoilet. Deze producten dragen bij aan het gemak in huis en hierdoor kunt u langer zelfstandig thuis wonen
5. Misschien spannend, maar u kunt er erg veel gemak en comfort door ervaren: domotica. Met domotica kunt u handelingen in huis vergemakkelijken doordat ze geautomatiseerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de gordijnen open en dichtdoen met uw smartphone, de lampen aan en uit doen of de robotstofzuiger inschakelen. Bij domotica kunt u ook denken aan andere vormen van veiligheid: u kunt door middel van een camera bij de deurbel zien wie er voor de deur staat en deze met uw smartphone openen.
Gezond ouder worden
Uiteraard is het ook belangrijk om zelf voldoende te bewegen. Wanneer u het nog kunt, ga dan regelmatig een blokje om of stap even op de fiets. Hoe mobieler u blijft, hoe kleiner de kans op valpartijen.
Gezond eten zorgt voor een betere weerstand. Hierdoor bent u minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
Houd uw hersenen actief. Neem eens een andere route als u naar de supermarkt loopt, daag uw hersenen uit met spelletjes en puzzels en verdiep u eens in een nieuwe taal of nieuwe recepten. Lees hier onze blog over hersenen trainen.
Ook het aanleren van veilige gewoontes zal hier een positief effect op hebben. Wilt u hier meer over weten? Lees dan onze blog over gezond oud worden.
Well-Fair biedt maatwerkoplossingen en gemaksproducten aan die bijdragen aan het langer zelfstandig thuis wonen. Zo kunt u denken aan seniorenstoel of bank op maat, een seniorenbed met uniek hoog laag systeem, douchetoilet of een Well-Sun. Heeft u interesse in één of meerdere van deze producten? Vraag dan onze gratis brochure aan, of plan en vrijblijvende afspraak met één van onze thuisadviseurs.