MS-klachten

MS vermoeidheid en andere symptomen

De symptomen die mensen met MS ervaren kunnen per persoon verschillen. De klachten variëren van dubbelzien en duizeligheid, tot dove gevoelens in ledematen, tintelingen en verlamming. Ook ervaren mensen vaak vermoeidheid en cognitieve problemen. MS wordt per persoon verschillend ervaren, zo heeft de één last van slecht zicht en duizeligheid en kan de ander last hebben van gevoelloze benen of het gevoel een strakke band om de borst te hebben. Wel ervaren nagenoeg alle mensen met MS slaapproblemen en extreme vermoeidheid.

MS en slaapproblemen

Mensen met MS hebben vaak slaapproblemen. 54 tot 75 % van de mensen met MS ervaart problemen met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Slecht slapen heeft direct impact op hoe we ons overdag voelen. Men is dan vermoeid, heeft concentratieproblemen, geheugenklachten of is prikkelbaar. Ook doordat veel mensen met MS last hebben van onrustige benen is slapen soms een uitdaging. Men kan dan pijn, interne jeuk en een onrustig gevoel in de benen hebben, waardoor inslapen erg lastig kan zijn.

MS-pijn
Het-MS-bed-is-op-verschillende-wijzen-te-verstellen

Wat kunt u doen?

Ritme en regelmaat zorgen voor rust. Door op vaste tijden uit en naar bed te gaan zorgt u ervoor dat u de beste kans heeft op een goede nachtrust. Ook door te eten op vaste momenten op de dag, niet vlak voor het slapen, zorgt u voor rust. Sporten is erg belangrijk voor mensen met MS. Doe dit echter wel overdag en niet vlak voor het slapengaan. Al deze maatregelen hebben effect op onze biologische klok, waardoor u de meeste kans hebt op een goede nachtrust. Eet gezond en gevarieerd en probeer om zo min mogelijk bewerkte voedingsstoffen te nuttigen. Een Mediterrane dieet lijkt het beste resultaat te boeken. Dit bestaat uit veel groenten, peulvluchten, vis, extra vierge olijfolie, noten en zaden, onbewerkt vlees en met mate zuivel. Alcohol en roken hebben een slechte invloed op het verloop van de ziekte.

Voordelen

Wat is de beste oplossing voor u?

  • Producten in verschillende prijsklassen
  • Ontdek slimme comfort- en gemaksoplossingen
  • Lees klantervaringen
  • Lees meer over de Well-Fair Belevingswereld

ontwerp-zonder-titel-3

 

Brochure per post ontvangen