Slaapstoornissen

Wat kunt u doen tegen slaapstoornissen?

Slaapstoornis

Het hebben van een slaapstoornis kan een groot effect hebben op ons functioneren. In ons dagelijks leven kan het veel problemen veroorzaken. Heeft u problemen met slapen? Of merkt u dat u gedurende de dag moe wordt? Lees dan snel verder om meer te weten te komen over soorten slaapstoornissen, oorzaken en of u er iets aan kan doen.

Gevolgen van slaapstoornissen

Te weinig en een slechte nachtrust kan veel gevolgen hebben voor het dagelijks leven en onze gezondheid. Dit kan zowel op korte als op lange termijn effect hebben. Denk hierbij aan concentratieproblemen, depressie en risico’s in het verkeer maar ook een verlaagde weerstand en meer kans op hart- en vaatziekten.

Moeite met concetreren door slaapstoornis
  • Slapeloosheid: dit wordt ook wel insomnia genoemd. Het kan zijn dat het probleem ligt bij het in slaap vallen of midden in de nacht of vroeg in de ochtend wakker worden.
  • Slaapapneu: een kenmerk van slaapapneu is moeite hebben met ademhalen. De ademhaling is onregelmatig, kan zelfs tot wel een minuut stoppen. Ook kan het zijn dat mensen met slaapapneu flink kunnen snurken. Door deze onrust kan het zijn dat men niet in een diepe slaap komt waardoor ze gedurende de dag moe zijn.
  • Slaapaanvallen: Hierbij valt men in slaap tijdens het uitoefenen van dagelijkse bezigheden. Soms zijn dit lichte slaapaanvallen waarbij men gewoon kan blijven doen wat ze op dat moment doen, maar het kan ook heftiger zijn. Dit heet narcolepsie. Hierbij zijn de slaapaanvallen niet tegen te houden en kan men op elk moment gedurende de dag, ongeacht waarmee men bezig is, in slaap vallen. Dit kan natuurlijk grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven.
  • Verstoord ritme: wanneer de biologische klok ontregeld is, gaat dit ten koste van (de kwaliteit) van onze nachtrust. Het is niet goed voor ons om dag en nacht om te draaien.
  • Bijzonder gedrag: denk hierbij aan slaapwandelen, praten tijdens de slaap of paniekaanvallen.
Chronische slaapstoornis

Chronische slaapstoornissen

We spreken van een chronische slaapstoornis wanneer men er minstens 3 nachten per week last van heeft, gedurende een periode van 3 maanden. Wanner dit het geval is, is het ten alle tijden raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

  • Mentale oorzaken: een heel veel genoemde oorzaak van een slaapstoornis is stress. Ook wanneer we ergens tegenop zien, kan het zijn dat we slecht slapen. Depressieve gevoelens zorgen ook vaak voor een slaapproblemen.
  • Fysieke oorzaken: denk hierbij aan obesitas, schildklieraandoeningen, diabetes of hersenaandoeningen als dementie, parkinson of multiple sclerose.
  • Verstoring van de biologische klok: dit kan komen door het verzetten van de klok, een jetlag of bijvoorbeeld wanneer mensen nachtdiensten afwisselen met dagdiensten.

Oplossingen

  • Melatonine: dit wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Dit kan helpen bij het herstellen van de biologische klok.
  • Veranderen van het gedrag: minder koffie en alcohol drinken, slaapoefeningen doen, ga dagelijks op hetzelfde tijdstip naar en uit bed en verminder stress indien mogelijk.
  • Medicijnen: het is belangrijk om medicatie als ondersteuning te zien. Het kan helpen om weer in een gezond slaapritme te komen en het kan helpen in tijden van extreme stress. Er zijn verschillende medicijnen, waarbij de één helpt bij het in slaap vallen, helpt de ander bij de hele nacht goed doorslapen. Echter is er een kans om verslaafd te raken aan slaapmedicatie, dus het is altijd belangrijk om dit in overleg met de arts te doen.
Oplossingen van Well-Fair

Oplossingen van Well-Fair

Onze missie is om mensen zo lang mogelijk gezond en veilig thuis te laten wonen. Goed slapen draagt bij aan een productieve dag, een betere weerstand en een opgewerkter humor. Onze bedden worden speciaal voor u op maat gemaakt, u kiest zelf de functionaliteiten en 

Terug naar overzicht