Domotica in huis

Maak uw huis slimmer met Domotica

We horen en lezen steeds meer over Domotica. Domotica is het toepassen van techniek en elektronica in huis om het dagelijks leven makkelijker te maken. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het wordt steeds toegankelijker om Domotica in huis toe te passen. Met name voor ouderen kan het dagelijkse handelingen, die wellicht steeds lastiger worden, verlichten. Met kleine stappen kunt u uw huis voorzien van technische hulpmiddelen, wat zeker met oog op de toekomst heel makkelijk kan zijn.

Meneer videobelt met arts

Domotica bij senioren in huis

U kunt heel laagdrempelig beginnen door bijvoorbeeld een op afstand bedienbare deurbel te monteren. Deze wordt gekoppeld aan uw smartphone of tablet. Door middel van een cameraatje kunt u op uw telefoon zien wie er voor de deur staat, met deze persoon praten en u zou zelfs op afstand de deur open kunnen doen. Zeker als u moeilijk ter been bent, is dit prettig: u hoeft niet gehaast richting de voordeur te gaan en vermindert hiermee het risico op ongevallen.

Daarnaast zijn er tools om de gordijnen op afstand open en dicht te doen, een robotstofzuiger aan te sturen of de thermostaat te bedienen. Dit is allemaal erg makkelijk en het kan helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

Op het gebied van zorg kan er ook gemakkelijk Domotica in huis worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan videocommunicatie. Naast dat dit privé heel erg leuk kan zijn, wordt contact met de zorgverlener hierdoor ook gemakkelijker. Door een slimme medicijnendispenser te gebruiken, voorkomt u dat u medicijnen vergeet of dat er fouten worden gemaakt met de medicatie.


Daarnaast is het zelfs mogelijk om een leefstijlmonitor te gebruiken. Hiermee worden afwijkingen in uw patroon gesignaleerd. Daardoor wordt het snel opgemerkt als u bijvoorbeeld komt te vallen, zodat er sneller hulp kan worden gestuurd. Als er namelijk van de routine wordt afgeweken, wordt er alarm geslagen.

Uitstapverlichting onder een Well-Fair bed

Kosten

Dit klinkt misschien allemaal nogal ingrijpend en kostbaar, maar dat hoeft het niet te zijn. Zo zijn er verschillende zorgverzekeringen die hierin willen bijdragen. Daarnaast is domotica steeds gangbaarder, waardoor er steeds meer aanbieders komen. Door de kosten van verschillende aanbieders te vergelijken, kunt u kosten besparen.

Verschillende thuiszorgorganisaties werken al met domotica. Informeer eens bij uw organisatie wat hierin de mogelijkheden zijn. Vanuit de gemeente is er soms via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) ook iets mogelijk om bij te dragen aan de kosten.

De missie van Well-Fair is om 50+’ers langer zelfstandig thuis te laten wonen. Ook wij zijn dus bezig met domotica. Naast het slimme douchetoilet en de relaxfauteuils met voorinstellingen, voorzien wij onze nieuwe bedden standaard van uitstapverlichting. Als u in het donker uit uw bed stapt voor een toiletbezoek, gaat deze verlichting aan. Hierdoor kunt u moeiteloos uw weg vinden zonder te struikelen over uw pantoffels. Zodra u weer in u bed ligt en er even geen beweging wordt gesignaleerd, zal deze verlichting automatisch weer uitgaan.


Ook kunnen  onze relaxfauteuils worden voorzien van een sta-op functie. Deze functie helpt u om overeind te komen als u op wil staan. Dit verhoogt de mobiliteit en zelfstandigheid.

 

Wilt u hier meer over weten? Vraag dan gratis onze brochure aan, of maakt een afspraak in de showroom of met onze thuisadviseurs.

Terug naar overzicht