Ergonomisch zitten klinkt saai, maar is erg belangrijk!

Wat houdt een ergonomische fauteuil in?

Wist u dat uit onderzoek is gebleken dat meer dan 80% van de mensen een verkeerde zithouding heeft? Zonder dat u het merkt, hangt u al snel iets onderuit gezakt in de bank of stoel. Daardoor wordt de rug langdurig op dezelfde plek belast. In eerste instantie denkt u lekker ontspannen te zitten, maar na een tijdje kunt u behoorlijk vervelende klachten krijgen. Nek- en rugklachten, hoofdpijn, afknelling in de zenuwen, een slechte doorbloeding, moeite om op te staan of zelfs ademhalingsproblemen. Ergonomisch zitten is dus erg belangrijk. Er zijn een aantal voorwaarden om de ideale zithouding aan te kunnen nemen:

 

De juiste zithoogte:

Zorg dat uw voeten goed op de grond staan. Over het algemeen gaat iedereen altijd uit van een kniebuiging van 90 graden, maar uit onderzoek is gebleken dat u met een buiging van 100 graden zelfs een nog betere houding aanneemt. De knie bevindt zich dan iets lager dan de heup.

 

De juiste zitdiepte:

Als u een te diepe zitting heeft, dan zakt u snel onderuit. Om de perfecte diepte te bepalen, moet er een handbreedte tussen uw knieholtes vrij zijn. Dit voorkomt ook dat uw benen afknellen.

 

De juiste ondersteuning voor de onderrug:

Omdat iedereen anders gebouwd is en geen wervelkolom hetzelfde is, is een goede steun voor de onderrug van groot belang.

 

De juiste hoek voor uw rug:

Een goede zithoek is belangrijk om niet onderuit te zakken. De hoek tussen de zitting en de rugleuning moet tussen de 95 en 105 graden zijn.

 

De juiste hoogte en breedte van armleuningen:

Voor een ontspannen houding is het belangrijk dat uw armen kunnen rusten op de armleuning. Een hoek van 90 graden is in dit geval ideaal; uw armen hangen niet en de schouders zijn dan ook niet opgetrokken.

Mocht u één of meerdere van de genoemde klachten hebben, kijk dan eens aan de hand van deze punten of uw zitsituatie wel in orde is. Ook is het van belang deze punten mee te nemen als u een nieuwe bank of fauteuil gaat kopen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om uw zitcomfort op maat te laten maken. Het is absoluut de moeite waard om u zich daar eens in te verdiepen. Zo kunt u ergonomisch goed zitten en zijn de meeste rugkwalen verleden tijd.

Tot slot enkele tips voor een goede zithouding:

  • Zit met uw benen in een hoek van 90-100 graden
  • Schuif uw bekken tegen de achterkant van de stoel
  • Laat uw armen rusten op de armleuning
  • Let erop dat u uw schouders niet optrekt
  • Zorg ervoor dat uw hoofd kan rusten
  • Leg uw benen eventueel op een beensteun
  • Sta regelmatig op om te gaan bewegen
Meer weten over onze fauteuils
Terug naar overzicht