Pijn in de nek

Hoe kunt een stijve nek voorkomen?

Pijn in nek

Veel mensen hebben er wel eens last van: pijn in de nek. Het draaien of buigen van de nek doet pijn. Soms is het een constante pijn, anderen ervaren het vooral al pijn bij het bewegen. Doorgaans verdwijnt de pijn na een paar dagen tot weken, zonder dat er actie hoeft worden ondernomen. Wanneer mensen er 6 of meer maanden last van hebben heet dit chronische nekpijn. Sommige mensen hebben last van uitstralingspijn: door de nekpijn krijgen zij ook hoofdpijn, pijn in de schouder of arm. Ook duizeligheid wil wel eens optreden door pijn in de nek. Wij doken in de oorzaken van pijn in de nek en zetten wat tips voor u op een rijtje.

Pijn in de nek kan door een aantal factoren worden veroorzaakt:

 • Overbelasting: dit treedt op als u te lang in een bepaalde houding hebben gezeten of gelegen. Denk hierbij aan een ongezonde zithouding aan uw bureau of wanneer u zitten in slaap bent gevallen en hierbij uw hoofd opzij is gevallen. Ook het kiezen van het juiste hoofdkussen is van groot belang. 
 • Stress: ervaart u veel stress? Dan kan het zijn dat de spanning zich opslaat in uw nekspieren. U ontspant uw nekspieren dan te weinig.
 • Verrekte spier: de pijn in de nek is meestal het gevolg van een verkeerde beweging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een misstap of een onhandige beweging tijdens het sporten.
 • Val of stoot: bent u gestruikeld of gevallen of heeft u zich flink gestoten? Het kan zijn dat u hierbij uw nek verkeerd heeft aangespannen om weerstand te bieden toen u viel of zich stootte.
 • Griep: veel mensen hebben last van stijve nek en schouders wanneer zij griep hebben.

De meeste oorzaken van pijn in de nek zijn vrij onschuldig. Er zijn echter een aantal oorzaken die minder onschuldig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan artrose, botontkalking of een nekhernia. Wanneer u vermoed dat dit speelt neem dan contact op met uw huisarts.

 1. Blijf bewegen. Beweging zorgt ervoor dat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Hierdoor blijven uw spieren warm en heeft u minder lang pijn in de nek. Pijn wil niet zeggen dat beweging schadelijk is. Indien nodig kunt u oefeningen aan uw huisarts of fysiotherapeut vragen.
 2. Doe ontspanningsoefeningen. Door constant spanning op uw nekspieren te houden duurt herstel langer. Ontspannen is dus erg belangrijk wanneer u pijn in de nek heeft.
 3. Onderzoek de oorzaak van de stress. Wanneer u langdurig stress ervaart doet u er goed aan om te onderzoeken waar dit vandaan komt en wat u hieraan kunt doen.
 4. Wees kritisch op uw houding. Zit en ligt u wel gezond? Heeft u last van druk of knelling wanneer u in uw stoel zit of bed ligt? Heeft u het juiste kussen?
 5. Houdt een stijve nek warm. U kunt bijvoorbeeld een warmte crème of -lamp gebruiken. Ook een Well-Sun kan een positieve bijdrage leveren wanneer u pijnlijke spieren ervaart.
 6. Gebruik pijnstillers. Het is raadzaam om met regelmaat een pijnstiller te slikken. Hou u hierbij wel aan de voorgeschreven hoeveelheden.
 7. Contact uw huisarts. Wanneer de nekpijn aanblijft kan het nooit kwaad om uw huisarts te vragen om raad.
Well-Fair heeft de oplosing tegen nekpijn

Wat kan Well-Fair voor u betekenen?

Well-Fair is dé specialist op het gebied van levensloopbestendig wonen. Onze producten dragen bij aan zelfstandigheid, zelfredzaamheid en gezond en veilig ouder worden. Dit houdt in onze fauteuils en bedden op maat gemaakt worden, waardoor zij het beste op uw wensen en voorkeuren aansluiten. In onze fauteuils neemt u een gezonde houding aan en kunt u ergonomisch ontspannen. Zij geven steun waar nodig, zonder dat uw spieren of bloedvaten onder druk komen te staan, waardoor de kans op pijn in de nek wordt verkleind. Onze bedden zorgen ervoor dat u gezond ligt, dus met een rechte ruggengraat. Hierdoor wordt u fit en uitgerust wakker, vol energie voor de nieuwe dag.

Wilt u meer weten over onze producten? Vraag dan onze gratis brochure aan.

Terug naar overzicht