Slecht slapen door hooikoorts

Wat is de invloed van hooikoorts op uw slaap?

Slecht slapen door hooikoorts en andere klachten

Hooikoorts kan heel vervelend zijn. De klachten kunnen uiteenlopen van snotteren, branderige of jeukende ogen, tranen en niesbuien tot hoofdpijn, een algeheel lamlendig gevoel en slecht slapen. Slecht slapen door hooikoorts komt veel voor. Dit zorgt niet alleen voor moeheid, maar ook voor concentratieproblemen overdag, prikkelbaarheid en soms zelfs voor geheugenklachten.

Wat is hooikoorts?

Dat hooikoorts vervelend is, dat is duidelijk. Maar wat is het nou precies? Waarom ervaren mensen die klachten?

Hooikoorts is een overgevoeligheid of allergische reactie voor stuifmeel van planten. Stuifmeel wordt door de wind meegenomen de lucht in, waardoor we ermee in aanraking komen. De fase wanneer mensen last hebben van klachten hangt af van hun gevoeligheid. Dit komt door de verschillende bloeiperiodes van planten en bomen. Waar de één gevoelig voor is, heeft de ander namelijk geen last van.

Slecht slapen door hooikoorts - wat is hooikoorts
  1. Hou de ramen van uw slaapkamer dicht. Op die manier komen er geen pollen in uw slaapkamer. Natuurlijk moet een slaapkamer regelmatig gelucht worden, maar doe dit dan vlak na een regenbui. Na een regenbui hangen er nog geen pollen in de lucht en kunt u dus even heerlijk het raam open zetten. Een airco is natuurlijk ook een optie.
  2. Ga op tijd de deur uit. ’s Morgensvroeg zijn hooikoortsklachten minder heftig doordat de lucht nog koeler is. Na 10 uur is het warmer en de lucht droger, zodat pollen vrolijk in de rondte dwarrelen.
  3. Smeer vaseline rond de neus. Stuifmeel en pollen blijven op die manier aan de vaseline hangen in plaats van dat u ze inademt, waardoor de neus niet geïrriteerd raakt. Hierdoor zal u minder slecht slapen door hooikoorts.
  4. Laat uw bedlinnen binnen drogen. Door binnen uw beddengoed te laten drogen zit er geen stuifmeel op als u in uw bed kruipt.
  5. Douche voor het slapen gaan. U spoelt dan alle pollen van u af, zodat u hier ’s nachts minder last van heeft.
  6. Kies voor een anti-allergie inrichting. In plaats van gordijnen en vloerbedekking kunt u beter kiezen voor jaloezieën en laminaat of PVC. Ook zijn er anti-allergie dekbedden en kussens verkrijgbaar die zorgen dat klachten minder heftig zijn.
  7. Overleg met de huisarts. In sommige gevallen zijn de klachten zo heftig dat het verstandig is om te zien wat uw huisarts voor u kan betekenen. Zo zijn er bijvoorbeeld hooikoorts tabletten verkrijgbaar.
Slecht slapen door hooikoorts - antiallergie dekbed

De expertise van Well-Fair

Wanneer u moe bent van het slecht slapen door hooikoorts, en uw immuunsysteem alle zeilen bij moet zetten om tegen de allergie te strijden, is het soms fijn als er eens even iemand met u meedenkt. Well-Fair is al 30 jaar expert op het gebied van zitten, slapen en wellness. Ons doel is om senioren zo veilig en lang mogelijk in hun eigen woonomgeving te laten wonen. Wij hebben dus veel kennis in huis op het gebied van slaapkwaliteit. Doordat slecht slapen door hooikoorts een veelgehoorde klacht is, hebben wij ervoor gekozen om ons beddengoedcollectie uit te breiden met een anti-allergie dekbed en -kussen. Ook denken wij graag met u mee met de inrichting van uw slaapkamer. Wilt u meer weten over de mogelijkheden die wij bieden? Vraag dan onze gratis slaapbrochure aan.

Terug naar overzicht