Voetverzorging: een stappenplan

Hoe kunt u uw voeten het best verzorgen?

Onze voeten worden intensief gebruikt. Ze krijgen het bij tijd en wijlen aardig te verduren. In de zomer worden ze aan lucht en licht blootgesteld, of dragen we slippers of sandalen die niet de goede steun bieden, waardoor we eelt ontwikkelen. Reden genoeg om ze goed te verzorgen dus! Wij stelden een stappenplan voor goede voetverzorging. Aan de hand hiervan kunt u gemakkelijk en goed uw voeten verzorgen.

Een heerlijk voetenbad als start van uw voetverzorgingsritueel

De juiste voetverzorging

Stap 1: een voetenbad

Om de voeten heerlijk te laten ontspannen en uw huid zacht te laten worden is het raadzaam om te beginnen met een voetenbad. Lauwwarm water is warm genoeg om te ontspannen, maar niet zo warm dat uw voeten opgezet en rood worden. Door hier olie of hydraterende bruistabletten aan toe te voegen, krijgt uw huid meteen de juiste verzorging en zal deze niet uitdrogen door het water.

Na een kwartier kunt u de voeten afdrogen. Zorg ervoor dat u goed tussen uw tenen afdroogt zodat hier geen irritatie ontstaat, het is namelijk een plek waar bacteriën goed gedijen.

Stap 2: Eelt verwijderen

Één van de meest gehoorde klachten en waar de meeste vragen over zijn: de juiste voetverzorging bij eelt. Nu de huid zacht is, kan het eelt gemakkelijk worden verwijderd. Dit kan door middel van een scrub, een voetvijl of puimsteen. Hiermee schuurt u zacht langs de plekken waar eelt zit, meestal is dat op de hak, onder de bal van de voet of langs de zijkanten van uw voeten. Doe dit niet te hard, maar met een beetje beleid. Hierdoor voorkomt u wondjes of irritatie.


Stap 3: Teennagels knippen

Het is belangrijk om hier een schaartje of knippertje voor te gebruiken die ook daadwerkelijk voor het knippen van nagels is gemaakt. Deze hebben een ronding en knippen recht. Knip de nagels recht af, en vijl de hoeken rond. Het vijlen kunt u het beste één richting op doen, daarmee voorkomt u scheuren of haakjes. Ze mogen gerust nog een millimeter lang zijn, als de nagels korter worden geknipt heeft u een hoger risico op ingescheurde nagels.


Stap 4: Hydrateren

Kies voor een kwalitatief goede voeten crème of herstelbalsem om de huid van uw voeten goed te hydrateren. Hierdoor droogt uw huid minder snel uit, waardoor het bijvoorbeeld minder snel kloven ontstaan. Masseer ook uw nagelriemen goed in met de balsem, hierdoor blijven deze soepeler.

Herstelbalsem om u voeten te verzorgen

Vorig jaar hebben wij een huidverzorgingslijn ontwikkeld speciaal voor de ouder wordende huid. We hebben hier bewust gekozen om een herstelbalsem, ook wel klovenzalf genoemd, aan toe te voegen. Wij hoorden van veel klanten dat zij last hebben van een drogere huid dan vroeger. Deze balsem heeft een hoog herstellend vermogen, en helpt om scheurtjes en kloven in uw huid sneller te helen. Deze is geschikt om op de voeten te smeren, maar heeft ook veel effect op droge plekjes op de huid zoals bijvoorbeeld de ellenbogen.

Dan nog even dit

Heeft u specifieke klachten? Of heeft u diabetes? Dan is het in beiden gevallen verstandig om regelmatig naar een medisch pedicure te gaan. Op die manier krijgt u sowieso de juiste zorg en voorkomt u dat uw klachten erger worden.

Bij specifieke klachten is het wijs een medisch pedicure te bezoeken
Terug naar overzicht