Wat is een goed dekbed?

Dekbedden van Well-Fair

Als we een nieuw dekbed nodig hebben, kiezen we meestal niet zo bewust als zou moeten. Hierdoor kan het zijn dat u het verkeerde dekbed kiest, wat natuurlijk zonde is van uw aankoop. Maar hoe kiezen we dan een goed dekbed? En hoe kan ik mijn persoonlijke voorkeur vertalen naar het kiezen van het juiste materiaal? Lees snel verder!

 

een goed dekbed

Uw persoonlijke voorkeuren

Uw persoonlijke voorkeuren hangen af van een aantal dingen. Heeft u het snel warm, of hebt u het juist snel koud? Wat is de afmeting van uw bed? Slaapt u met uw partner onder één dekbed, of heeft u beiden een apart dekbed? Allemaal zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een nieuw goed dekbed. 

Of u lekker slaapt hangt niet alleen van uw bed af. Een dekbed heeft invloed op het slaapklimaat en dus of u lekker slaapt. We duiken er eventjes wat dieper in, met een korte uitleg van de meest voorkomende materialen van dekbedden en hun eigenschappen.

 

Synthetisch

Het grootse voordeel van een synthetische vulling is dat het perfect is als u last hebt van allergieën. Als u bijvoobeeld een huisstofmijt allergie heeft, dan doet u er goed aan om te kiezen voor een synthetisch anti-allergie dekbed. U zult dan minder klachten ervaren. Een ander groot voordeel is dat het gemakkelijk wasbaar is.
Het grootste nadeel van een synthetische vulling is dat het als benauwd kan worden ervaren. Het is doorgaans dan ook minder ventilerend dan natuurlijke materialen.

 

Dons

Dons is een duurzaam, natuurlijk materiaal. Het is goed vochtregulerend, wat perfect is voor mensen die tijdens hun slaap wat meer transpireren. Tevens is het erg licht, dus wilt u het gevoel hebben onder een wolkje te slapen? Kies dan voor een donzen dekbed
Een nadeel kan zijn dat dons snel ‘plet’. Wanneer u op het dekbed zit, of er iets zwaars op zet (bijvoorbeeld een wasmand) wordt het materiaal geplet. Hierdoor neemt het isolerend vermogen af. En hoewel het voor elk dekbed geldt, maar zéker voor dons: het is erg belangrijk dat het goed geventileerd wordt. Na het slapen kan het beste het dekbed gelucht worden, sla het bed open en hang af en toe het dekbed eens uit het raam of op de droogmolen.

 

Wol

Wol is erg geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Het is warm en ondertussen toch ademend. Het is een natuurlijk product met een hoog vochtregulerend vermogen, het ademt en het past zich aan aan uw tempreratuur. Een nadeel kan zijn dat het wat minder soepel is.

 

Bamboe

Misschien iets minder bekend, maar een zeer geschikt materiaal voor dekbedden. Het is super zacht, heeft een hoog vocht absorberend vermogen en is erg geschikt voor warme nachten. Wat ons meteen bij het nadeel brengt: bamboe is voor de winter minder geschikt.

 

Katoen

Een fijn en bekend natuurlijk product. Een katoenen dekbed is licht, heerlijk voor de zomer en is gemakkelijk wasbaar (lees natuurlijk wel even het waslabel). Het is goed vocht absorberend, wat fijn is voor mensen die wat meer transpireren. Daarnaast is het erg sterk en slijtvast. 

Het formaat van het dekbed

Het formaat van uw dekbed hangt af van het formaat van uw bed. U kunt aanhouden dat het dekbed aan alle kanten (behalve het hoofdeinde) zo’n 20 cm moet uitsteken. Heeft u dus een bed van 1 meter breed en 2 meter lang? Kies dan voor een dekbed van 140 cm breed en 220 cm lang.

Daarnaast is het belangrijk om te beslissen of u uw dekbed wilt delen met uw partner of dat u liever elk een eigen dekbed heeft. Dat is natuurlijk heel persoonlijk en kan afhangen aan hoe rustig u of de ander slaapt en of dezelfde behoeftes heeft met betrekking tot het dekbed.

goed dekbed

Een 4-seizoensdekbed is een dekbed dat uit twee verschillende onderdelen bestaat. Een dun deel en een iets dikker deel. Het dunne deel is geschikt voor de zomer, het iets dikkere deel voor het voor- en najaar. Door de beide delen aan elkaar te bevestigen, meestal door middel van drukknopen, ontstaat er een winter dekbed. Het is dus een flexibel dekbed, geschikt voor alle seizoenen.

 

Well-Fair dekbedden

Well-Fair heeft een beddengoedcollectie, vervaardigd van hoogwaardige, kwalitatieve materialen. Zo hebben we dekbedden die gemaakt zijn een kasjmier/zijde mix, een kamelenhaar/katoen mix, ganzendons en natuurlijk een anti-allergeen dekbed, gemaakt van hoogwaardige synthetische vezels. Heeft u hier vragen over of wilt u hier graag meer over weten? Informeer dan bij uw adviseur of vraag de gratis beddengoed brochure aan.

Terug naar overzicht