Wat is Fibromyalgie?

Alles dat u moet weten van Fibromyalgie

Pijnlijke schouders bij fibromyalgie

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening die gerelateerd wordt aan reuma. De oorzaak is onbekend en de klachten kunnen per persoon licht verschillen. Men ervaart verschillende klachten, zoals pijn aan spieren en bindweefsel, vermoeidheid en stijfheid. De heftigheid van de klachten kan per dag verschillen. Men kan minder gemakkelijk opstaan uit een stoel, is erg vermoeid en kan soms slecht slapen. Hierdoor is goed functioneren soms een uitdaging.

De klachten die veel voorkomen bij fibromyalgie kunnen licht verschillen per persoon, maar de meest voorkomende zijn:

 • Pijn aan spieren en bindweefsel. Deze pijn is zodanig dat het invloed kan hebben op het dagelijks leven. Deze pijn bevindt zich met name in het hoofd, de nek, schouders, polsen, rug, borst, bekken en knieën.
 • Chronische vermoeidheid.
 • Stijfheid, doorgaans in de ochtend of na lang zitten.
 • Krachtverlies van de spieren.
 • Men heeft moeite met in slaap vallen of wordt wakker door pijn.
 • Stemmingsklachten, zoals depressieve gevoelens, vergeetachtigheid of angsten.

Naast deze veel voorkomende klachten zijn er ook mensen met fibromyalgie die last hebben van een zwaar of tintelend gevoel in armen of benen, branderig gevoel van de huid, hoofdpijn, opgezette vingers en darmkramp of buikpijn.

Wat te doen tegen fibromyalgie

Er zijn geen medicijnen om fibromyalgie te genezen. Wel wordt aangeraden om pijnstilling te nemen indien nodig. Paracetamol, en het opbouwen van een goede spiegel, kan al verlichting geven. Indien dit niet het geval is, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan om te overleggen wat er mogelijk is. Soms kunnen slaapmiddelen ook uitkomst bieden. Daarnaast kunt u zelf nog een aantal dingen ondernemen om de klachten te verminderen of om er mee om te gaan:

Pijnstilling bij fibromyalgie
 • Bewegen is belangrijk. Een dagelijkse wandeling kan al voor verlichting zorgen. Wanneer u net begint met bewegen, kunnen de klachten eerst wat erger worden, voor het verlichting biedt.
 • Neem voldoende rust en wissel bewegen en rust voldoende af. Na het bewegen is het raadzaam om een warm bad of een warme douche te nemen.
 • Bezoek een fysiotherapeut. Deze kan u wellicht handige tips en oefeningen geven voor de specifieke klachten die u ervaart.
 • Regelmaat is erg belangrijk. Op vaste momenten naar bed, opstaan en eten kan een positieve invloed hebben op uw gestel.
 • Ontspanning draagt bij aan minder pijn. Dit kan bijvoorbeeld door middel van yoga of meditatie. Hiervoor kunt u ook in uw eigen omgeving kijken of er lessen in worden gegeven. Soms zijn er doelgerichte lessen voor pijnverlichting, of lessen voor senioren.
 • Pijnstilling, al dan niet met een ontstekingsremmend effect.
 • Gezonde voeding.
Well-Fair ondersteunt bij fibromyalgie

Well-Fair

Wat kunnen wij doen voor u?

Al 30 jaar zijn wij de specialist op het gebied van slapen, zitten en wellness voor de oudere medemens. Onze producten worden altijd vervaardigd met oog op onze missie: mensen langer op een veilige manier langer thuis laten wonen. Al 30 jaar ondersteunen wij senioren met maatwerk oplossingen.

Doordat ontspannen en slaap zo belangrijk is wanneer u fibromyalgie heeft, kan maatwerk comfort een grote bijdrage leveren aan de vermindering van uw klachten. Het juiste bed zorgt voor minder pijnpunten wanneer u slaapt en biedt de juiste ondersteuning op de juiste plekken. Door te kiezen voor een relaxfauteuil met de goede functionaliteiten kunt u op een gezonde en ergonomische manier ontspannen zonder dat u benen of voeten gaan slapen of tintelen.

Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan gerust onze uitgebreide gratis brochure aan of plan een afspraak in met één van onze adviseurs.

Terug naar overzicht