MS bed

Het juiste bed bij MS klachten.

Wat is MS?

MS staat voor Multiple sclerose. Multiple sclerose is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Hierbij kunnen de hersenen de verschillende prikkels en signalen niet meer goed verzenden. De precieze oorzaak is onbekend maar er wordt gedacht dat het verschillende factoren kan hebben: erfelijkheid, een virusinfectie of eetgewoontes. Lees hieronder verder over de symptomen, slaapproblemen en het belang van een goed bed.

Wat is een MS bed?

Doordat slapen bij veel mensen met MS een probleem is ervaren zij overdag meer klachten. Naast een gezonde leefstijl is een goed bed erg belangrijk. Een Well-Fair MS bed is een seniorenbed wat op maat wordt gemaakt, zodat de drukverdeling perfect is. Dit zorgt ervoor dat u geen druk op schouders of heupen ervaart en u de juiste ondersteuning heeft voor uw rug. Een maatwerk bed draagt bij aan een goede nachtrust. Voor mensen met onrustige of pijnlijke benen is het bijvoorbeeld prettig om het voeteneind iets omhoog te doen. Wanneer mensen last hebben van een strakke band om de borst kan het prettig zijn om juist het hoofdeinde iets omhoog te zetten. Zo is er een variëteit aan functies beschikbaar die zorgen voor meer comfort en een betere nachtrust.

Vraag brochure aan

MS symptomen

De symptomen die mensen met MS ervaren kunnen per persoon verschillen. De klachten variëren van dubbelzien en duizeligheid, tot dove gevoelens in ledematen, tintelingen en verlamming. Ook ervaren mensen vaak vermoeidheid en cognitieve problemen. MS wordt per persoon verschillend ervaren, zo heeft de één last van slecht zicht en duizeligheid en kan de ander last hebben van gevoelloze benen of het gevoel een strakke band om de borst te hebben. Wel ervaren nagenoeg alle mensen met MS slaapproblemen en extreme vermoeidheid.

MS en slaapproblemen

Mensen met MS hebben vaak slaapproblemen. 54 tot 75 % van de mensen met MS ervaart problemen met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Slecht slapen heeft direct impact op hoe we ons overdag voelen. Men is dan vermoeid, heeft concentratieproblemen, geheugenklachten of is prikkelbaar. Ook doordat veel mensen met MS last hebben van onrustige benen is slapen soms een uitdaging. Men kan dan pijn, interne jeuk en een onrustig gevoel in de benen hebben, waardoor inslapen erg lastig kan zijn.

De hoog laag boxspring van Well-Fair is op vele wijzen te verstellen

Wat kunt u doen?

Ritme en regelmaat zorgen voor rust. Door op vaste tijden uit en naar bed te gaan zorgt u ervoor dat u de beste kans heeft op een goede nachtrust. Ook door te eten op vaste momenten op de dag, niet vlak voor het slapen, zorgt u voor rust. Sporten is erg belangrijk voor mensen met MS. Doe dit echter wel overdag en niet vlak voor het slapengaan. Al deze maatregelen hebben effect op onze biologische klok, waardoor u de meeste kans hebt op een goede nachtrust. Eet gezond en gevarieerd en probeer om zo min mogelijk bewerkte voedingsstoffen te nuttigen. Een Mediterrane dieet lijkt het beste resultaat te boeken. Dit bestaat uit veel groenten, peulvluchten, vis, extra vierge olijfolie, noten en zaden, onbewerkt vlees en met mate zuivel. Alcohol en roken hebben een slechte invloed op het verloop van de ziekte.