Botontkalking bij ouderen

Wat houdt botonkalking bij ouderen in?

Botontkalking wordt ook wel osteoporose genoemd. Rond het dertigste levensjaar zijn onze botten op hun sterkst, daarna worden zij langzaam zwakker. Botontkalking kan zich al vrij vroeg uiten, maar zien we vaker botontkalking bij ouderen, denk hierbij aan 60+’ers. Een vergissing is dat osteoporose een ziekte is. Dat is namelijk niet zo, het hoort bij ouder worden. Dit wil echter niet zeggen dat het niet vervelend is en dat er niks tegen te doen is!
Wat kunt u er preventief aan doen? En als u al last heeft van botontkalking, welke maatregelen kunt u dan nemen om de kans op botbreuken zo klein mogelijk te maken?

Botontkalking

Risico’s van botontkalking bij ouderen

Het grootste risico die bij botontkalking is botbreuken, veelal in de wervels, pols en heup. De wervels kunnen ook verzakken, rugpijn is dan ook een veel voorkomende klacht. Dit is natuurlijk al vervelend genoeg, maar het herstel gaat trager dan bij iemand met sterke botten. Een gevolg hiervan kan weer zijn dat zich doorligplekken ontwikkelen of er een longontsteking bij komt. Daarnaast zijn mensen minder mobiel, worden spieren niet meer belast en dus slapper. Ook vormen eenzaamheid en depressie een gevaar. Al met al genoeg reden om preventieve maatregelen te nemen.

Om minder last te krijgen van botontkalking kunt u bij voorbaat al verschillende dingen doen. Zo is het belangrijk om te bewegen. Vooral sporten die uw botten wat meer belasten zijn goed, denk hierbij aan wandelen of fietsen. Hoewel zwemmen erg goed voor u is, zult u hiervan minder voordelen ervaren als het gaat om botontkalking. Mensen die sporten uitoefenen waarbij hun botten regelmatig worden belast, ontwikkelen tot wel 10% sterkere botten dan mensen die niet sporten, of hun botten ontzien. Botontkalking bij ouderen kan dus minder ingrijpend zijn als u op jongere leeftijd al regelmatig sport. Al eerder schreven wij een blog over sporten voor senioren, misschien vindt u hier nog handige tips!
Daarnaast is het belangrijk om regelmatig buiten te zijn. Als u dagelijks minstens een halfuur per dag buiten bent, krijgt u al best veel vitamine D binnen en dit is erg goed voor u botten. Lees onze blog over buiten bewegen voor handige tips. 

Ook goed eten is van belang, denk hierbij aan 2 á 3 glazen zuivel per dag, en minstens 2 plakken kaas. Roken en alcohol zijn natuurlijk altijd ongezond, maar het heeft ook zeker een negatief effect op uw botten.

 

Gevaren bij botontkalking beperken

Een botbreuk is altijd vervelend, maar bij gezonde botten zijn de gevolgen vaak te overzien. In het geval van botontkalking bij ouderen is het zaak om de risico’s zo veel mogelijk in te perken. Bovenstaande tips over gezond eten, genoeg bewegen en regelmatig naar buiten gaan zijn ook van belang. Daarnaast kunt u maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat u minder snel zult vallen. Denk hierbij aan handvatten bij de douche en het bad of het gebruik van hulpmiddelen zoals een rollator of een wandelstok.
Verder is het raadzaam om, indien u medicatie gebruikt, eens in de bijsluiters te kijken. Soms zorgen medicijnen namelijk voor duizeligheid of slaperigheid, dit vergroot de kans op vallen. Ga ook eens met de huisarts in overleg als u slaapmedicatie gebruikt. Misschien zijn er andere alternatieven voor een goede nachtrust. 

Breekt u dus best wel eens iets? Of hebt u zich maar licht gestoten en heeft u toch een botbreuk? Of veel last van uw rug? Dan kan het goed zijn om u te laten testen of er botontkalking optreedt. Als u er op tijd bij bent, kan verdere achteruitgang worden vertraagd door onder andere meer beweging, supplementen of medicatie.
Bij Well-Fair denken we graag met u mee. Zo hebben onze bedden uitstapverlichting, dit voorkomt dat u over uw pantoffels struikelt of dat u zich tegen het bed stoot als u ’s nachts uit bed moet. Wilt u hier graag meer over weten? 

Botontkalking bij ouderen

Doordat mensen met osteoporose vaak last van hun rug hebben is het van belang dat zij een gezonde zithouding aannemen, zodat de wervels minimaal inzakken. Well-Fair is al jaren een begrip als het gaat om relaxfauteuils. Wilt u meer weten over onze fauteuils, of onze maatwerk banken? Vraag dat gerust de gratis brochure aan of maak een thuisafspraak met één van onze adviseurs.

Terug naar overzicht