​​​​​​​Sporten voor senioren

Het belang van sporten voor ouderen

Lichaamsbeweging is voor iedereen gezond, ongeacht de leeftijd. Maar waarom is het nou zo belangrijk bij specifiek 50+’ers? Wat zijn de voordelen van sporten voor senioren en wat kunt u doen naarmate u ouder wordt?

 

Waarom?

Bewegen heeft een hoop voordelen. Niet alleen worden de spieren sterker en de conditie beter, maar door uw botten regelmatig wat meer te belasten blijven deze ook steviger. Hierdoor verlaagt u de kans op botbreuken. U blijft langer fit en vitaal en kunt hierdoor wellicht langer zelfstandig blijven wonen.
Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat uw hersenen grote voordelen hebben bij regelmatig bewegen. Veel bewegen zorgt voor een goede doorbloeding van uw brein, en een goed doorbloed brein blijft langer gezond. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat regelmatig bewegen de ontwikkeling van dementie en vergeetachterheid vertraagt. Wilt u hier meer over weten? Lees dan onze blog over hersenen trainen

Bewegen zorgt er ook voor dat u beter kan slapen en ontspannen. Een goed bed zorgt er dan ook voor dat u fit en uitgerust wakker wordt, en de energie heeft om te gaan sporten. En wat is er heerlijker dan na een training heerlijk in uw relaxfauteuil met de benen omhoog een dutje te doen? Gezond zitten en liggen draagt bij aan de herstelsnelheid na het sporten en zorgt dat u fit en vitaal wakker wordt!

Senioren in beweging

Geschikte sporten voor senioren

Er zijn best wat sporten die geschikt zijn voor 50+ ‘ers. Wist u bijvoorbeeld dat 20% van de leden van Nederlandse tennisclubs 50+ zijn? Best een hoog percentage. Hieronder vindt u een opsomming van sporten die u kunt doen met bijkomende voordelen:

  • Zwemmen: hierbij gebruikt u ontzettend veel spieren. De kans op blessures is erg klein.

  • Fitness: u kunt hierbij zelf kiezen welke spiergroepen u traint. Daarnaast worden uw botten sterker en kunt u balans oefeningen doen. Vaak zijn er bij sportscholen trainers aanwezig die u tips kunnen geven, en met u meedenken als u beperkingen ervaart.

  • Tennis: naast de sport zelf is er bij tennis een groot sociaal aspect. Niet alleen gezond, maar ook nog eens gezellig!

  • Yoga: er zijn enorm veel verschillende soorten yoga. Kiest u voor een actieve soort, of liever voor een ontspannende vorm? Met yoga kunt u balans, flexibiliteit en kracht trainen.

  • (Hard)lopen: u kiest uw eigen tempo. U traint veel verschillende spiergroepen. Er zijn veel hardloop- en wandelclubs, dus als u het lastig vindt om alleen op pad te gaan kunt u er ook voor kiezen om bij een club aan te sluiten.

  • Fietsen: is het een beetje mooi weer? Pak dan in plaats van de auto lekker de fiets om boodschappen te doen!

  • Gymnastiek: hierbij wordt balans veel getraind, dit verkleint de kans op valpartijen.


Dan nog even dit…

De advies gezondheidsraad adviseert 50+’ers dat ze minimaal 150 minuten (2,5 uur) matig tot zwaar intensief bewegen per week. Dit kan verdeeld worden over de dagen. Onder matig intensief bewegen kunt u ook stofzuigen, tuinieren of dweilen rekenen. U hoeft dus niet altijd de deur uit.
Naast alle bovenstaande voordelen is sporten ook een leuke manier om mensen te ontmoeten. Al eerder schreven we hier een blog over, eenzaamheid onder ouderen, en ook daar werd lid worden van een sportclub in genoemd. U ontmoet bij een club of vereniging gelijkgestemden, wellicht bouwt u iets duurzaams op!

 

Om na het bewegen goed te herstellen is het belangrijk goed tot rust te komen. Goed liggen en zitten zorgt ervoor dat uw spieren tot rust komen en u uitgerust wakker wordt. Daarnaast zorgt onze Well-Sun ervoor dat uw spieren door middel van de Infrarood functie herstellen, verwend worden en onstpannen door de aanmaak van vitamine D. Well-Fair is een specialist op het gebied van slapen, zitten en wellness, wilt u meer weten? Vraag dan de gratis brochures aan.

Terug naar overzicht