Hersenen trainen

Hoe kunt u het best uw hersenen blijven trainen?

We doen ons best om genoeg te bewegen, goed te slapen en gezond te eten… Maar wat kunnen we doen om onze hersenen gezond te houden? Kunnen we onze hersenen trainen? Het antwoord daarop is volmondig: ja!

Hoe kunt u uw hersenen trainen?
Hersenen hebben prikkels nodig om alert en actief te blijven, zonder prikkels worden de hersenen trager en kan dementie of alzheimer zich sneller ontwikkelen. De truc om het brein goed te trainen is blijven uitdagen. We geven u graag wat concrete tips hoe u dit kunt doen.

  • Neem eens een andere route naar de supermarkt of als u de hond uitlaat. U loopt dan niet op de automatische piloot, maar moet nadenken over de route.

  • Maakt u altijd puzzelboekjes met 3 sterren? Stap dan eens over naar 4 sterren. Hiermee zet u uw hersenen echt aan het werk.
  • Krijgt u visite? Kook eens een nieuw recept. Door te kiezen voor een gerecht uit een ander land, gebruikt u andere producten en andere verwerkingstechnieken.
  • Leer een andere taal of hoe u een nieuw instrument moet bespelen.
  • Kies ervoor om een ander spel te doen. Kies bijvoorbeeld voor scrabble of schaken. Door een ander spel te spelen zet u uw hersenen aan het werk.

De truc is: blijven uitdagen! Doe dus niet steeds hetzelfde, maar kies ervoor om steeds iets anders te doen wat ervoor zorgt dat u blijft nadenken.

Train uw hersenen met spelletjes

Waarom werkt brein training?

Als u uw hersenen aan het werk zet stimuleert u de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen hersencellen. Deze verbindingen zorgen ervoor dat u meer en beter kunt compenseren op het moment dat er hersenschade zou optreden. Uw hersenen zijn dus eigenlijk flexibeler en kunnen meer hebben.

Met het trainen van uw hersenen kan niet voorkomen dat er veroudering optreedt, het zorgt er echter wel voor dat het veroudering kan vertragen of uitstellen. Het dagelijks uitoefenen van hersengymnastiek vermindert bijvoorbeeld de kans op dementie. Daarnaast is het erg belangrijk voor onze cognitieve functies. Cognitieve functies zijn concentratie, het geheugen, perceptie, logica en snelheid. Daarom is het belangrijk om uw hersenen op verschillende manieren te activeren. Als u alleen rekenoefeningen doen zult u beter worden in rekenen, maar traint u niet uw geheugen. Wanneer u alleen oefeningen doen waarbij u reeksen moet onthouden traint u niet uw logica, dus uw begrip.


Nooit te oud om te leren

We horen het vaak: u bent nooit te oud om te leren. En niet voor niks, het klopt namelijk ook. Júist wanneer we onze hersenen trainen houdt het ons jong. Door op latere leeftijd nieuwe dingen te ervaren en te leren zorgen we goed voor onze hersenen. En net als met fysiek trainen: zonder regelmaat is er geen of weinig resultaat.


Meer manieren om uw hersenen gezond te houden

Naast het doen van braintraining is het ook goed om fysiek actief te zijn. Dit zorgt voor een goede bloedcirculatie in uw hersenen en een brein met een goede doorbloeding is een gezonder brein. Al eerder schreven we een blog over sporten voor senioren, boordevol tips!
Naast bewegen is ook goed slapen heel belangrijk voor onze hersenen. Wanneer u slecht slaapt en u niet uitgerust wakker wordt zullen uw hersenen meer moeite hebben om de dag bij te houden. Bij Well-Fair leveren we maatwerk bedden die ervoor zorgen dat u uitgerust en fit wakker wordt na een heerlijk nacht slapen. Wilt u hierover meer weten? Vraag dan gerust onze gratis brochure aan via onderstaande knop.

Terug naar overzicht