Buiten bewegen

Waarom het belangrijk is buiten te bewegen

Buiten bewegen en genieten van de lente

Buiten bewegen

En de voordelen voor ons welzijn

Één van de grote voordelen van de Nederlandse seizoenen is dat elk seizoen zo zijn charme heeft. In de lente ontluiken de bloemen, in de zomer is het heerlijk weer, de herfst komt met prachtige kleuren en de winter biedt veel gezelligheid! De seizoenen zorgen ook voor veel afwisseling in ons landschap en dat maakt het leuk om buiten te zijn. 

Buiten zijn heeft een positieve invloed op onze mentale en fysieke gezondheid. Buiten bewegen nog meer! In deze blog vertellen we u meer over de voordelen van buiten bewegen en hoe u zorgt dat u het lang volhoudt.

Buiten bewegen heeft invloed op veel verschillende aspecten van ons welzijn. Hieronder vertellen we u meer over het effect wat bewegen in de buitenlucht heeft op uw gezondheid.

De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D heeft een voordelig effect op de kwaliteit van onze botten en onze weerstand. Het is echter wel belangrijk om u ook te beschermen tegen de zon, smeer u dus in met een geschikte zonnebrandcrème.
  • Buitenlicht is goed voor onze biologische klok en hormoonhuishouding. Wanneer u overdag veel buiten bent maakt u ’s avonds meer melatonine aan, dit wordt ook wel ons slaaphormoon genoemd. Meer melatonine zorgt voor een goede nachtrust.
  • Planten en bomen maken ons gelukkig. Er zijn onderzoeken geweest waaruit bleek dat men meer baat had bij beweging buiten in de natuur dan in de sportschool.
  • Buiten bewegen bevordert onze creativiteit en ons probleemoplossend vermogen.

Een goede voorbereiding...

Het voornemen om meer te bewegen is meestal het probleem niet. We beginnen vol goede moed, maar na een paar keer komt het er gewoon niet meer van. In plaats van te lopen naar de supermarkt of brievenbus pakken we toch de auto.

Om het uzelf gemakkelijk te maken om het vol te houden is het slim om u goed voor te bereiden. Bedenk wat u gaat doen: gaat u een stuk wandelen of pakt u liever de fiets? Vervolgens inventariseert u wat u hiervoor nodig heeft. Heeft u geschikte schoenen om wat langer te wandelen? Investeer hier in, zodat u er lang en veel plezier van kan hebben. Een veel gehoorde klacht van fietsers is zadelpijn. Dit kan voorkomen worden door een goed zadel en de juiste kleding. Een broek zonder naden en desnoods met een zeem is een aanrader! Zorg dat u genoeg water meeneemt, zeker als het warmer is buiten. 

Ook als u een andere activiteit gaat ondernemen is het wijs om er eerst even bij stil te staan of u alles in huis heeft, of dat u nog iets nodig heeft. Het voorkomt dat u eerder dan verwacht de handdoek in de ring gooit en het bewegen langer volhoudt.

Bereid u voor op buiten bewegen

Een groot bijkomend voordeel van buiten bewegen is dat het in de natuur kan! Zeker in deze tijd van het jaar is het een genot om door een park, het bos of buitengebied te zijn. De vogeltjes fluiten, bloesem loopt uit, jonge dieren dartelen in de wei en er spelen kinderen buiten. Genoeg te zien en om van te genieten dus.

 

Al eerder schreven wij een blog over sporten voor senioren. Heeft u wat inspiratie nodig? Lees deze dan gerust eens door!

Terug naar overzicht