Ouderdomsdiabetes

Wat u allemaal moet weten van ouderdomsdiabetes

Ouderdomsdiabetes wordt ook wel diabetes type 2 genoemd. Dit komt doordat steeds meer mensen hiermee te maken kregen, ongeacht hun leeftijd. Hierdoor is de term ouderdomsdiabetes niet meer zo actueel, echter wordt het begrip nog veel gebruikt. In deze blog vertellen we u meer over oorzaken, behandeling en wat u zelf kunt doen om bij te dragen aan een gezondere leefstijl.

ouderdomssuiker

Bij ouderdomsdiabetes, of diabetes type 2, reageert uw lichaam niet meer op insuline zoals het hoort te doen. Insuline wordt door uw lichaam aangemaakt om suiker te verwerken. Het zorgt ervoor dat suiker wordt opgenomen door de lichaamscellen die het als energie gebruiken. Wanneer uw lichaam niet meer op de juiste manier op insuline reageert, gaat het eerst nog meer insuline aanmaken. Wanneer dit niet werkt, wordt er steeds minder insuline aangemaakt waardoor suikers niet meer goed kunnen worden verwerkt.

Ouderdomsdiabetes oorzaken

Oorzaken ouderdomsdiabetes

Concrete oorzaken voor ouderdomsdiabetes zijn er nog niet, ondanks dat er heel veel onderzoek naar wordt gedaan. Wat men wel weet is dat er door verschillende factoren een grotere kans is op het ontwikkelen van ouderdomssuiker:

  • Ongezonde voeding
  • Roken
  • Erfelijkheid
  • Overgewicht
  • Weinig beweging
  • Ouder worden

Hoe kunt u ouderdomssuiker herkennen?

Diabetes type 2 is de meest voorkomende soort diabetes. In Nederland zijn er ongeveer 1,1 miljoen mensen die hiermee zijn gediagnostiseerd. Ouderdomsdiabetes is lastig te herkennen omdat de klachten ook onder andere aandoeningen kunnen worden geschaard. Diabetes type 2 kunt u herkennen aan (een combinatie van) de volgende klachten:

  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke benen tijdens het lopen
  • Branderige ogen en een wazig, slecht of dubbel zicht
  • Wondjes die slecht helen en terugkerende infecties
  • Veel dorst en vaak plassen
  • Kortademig
Ouderdomsdiabetes herkennen

Kort samengevat wordt type 2 op verschillende manieren behandeld: gezond eten, bewegen en medicatie. Natuurlijk kunt u hier via uw huisarts ondersteuning bij krijgen. Voor een gezond dieet kunt u doorverwezen worden naar een diëtist. Deze kan relevante adviezen geven of een menu voor u samenstellen. Ook bij beweging kunt u hulp vragen. Een fysiotherapeut of een coach bij een sportschool kan u helpen met oefeningen en het opbouwen van een geschikte training. Heeft u wat inspiratie nodig? Lees dan onze blog sporten voor senioren of buiten bewegen. De medicatie wordt door uw huisarts of specialist geadviseerd. Het kan zijn dat u, naast medicijnen voor uw bloedsuiker, ook iets krijgt voorgeschreven voor uw cholesterol en bloeddruk.


Doordat diabetes een groot effect kan hebben op uw dagelijks leven en gezondheid op de lange termijn, blijft u onder controle. Doorgaans houdt dit in dat u elke 3 maanden een controle krijgt voor uw bloedsuiker, gewicht en bloeddruk. Jaarlijks zal er een oogcheck plaatsvinden.
Twijfelt u of u ouderdomsdiabetes heeft? Schroom dan niet en maak een afspraak bij uw huisarts. Aan de hand van een bloedsuikertest kan de huisarts zien of u inderdaad diabetes heeft en indien nodig een behandelplan opstellen.

Voordelen relaxfauteuil bij ouderdomsdiabetes

Well-Fair

Door onze jarenlange ervaring met 60-plussers hebben we veel gehoord over klachten die mensen met diabetes ervaren. Natuurlijk denken we hierin graag mee, bij het zoeken naar oplossingen of verlichting. Zo bieden wij de mogelijkheid voor een relaxfauteuil met verstelbare voetenklep, zodat u uw benen iets omhoog kunt doen om te rusten. Ook onze hoog-laag boxsprings worden uitgerust met verschillende verstelmogelijkheden die verlichting kunnen bieden. Vraag gerust onze gratis brochure aan voor meer informatie of plan een thuis- of showroombezoek met onze adviseur in.

Terug naar overzicht