Goede zithouding: 5 tips

Hoe kunt u uw zithouding verbeteren? 5 tips

Gemiddeld brengen we 8,5 uur per dag zittend door. Dat is best lang! Het is dus erg belangrijk om gezond te zitten. Maar wat is een goede zithouding? En hoe kunnen we dat in het dagelijks leven toepassen? Lees snel verder voor de nodige tips!

 

Waarom is een goede zithouding belangrijk?

We belasten onze rug het meest als we zitten. Onze spieren, banden en tussenwervelschijven kunnen bekneld raken. Hierdoor kan het zijn dat we een slapend gevoel ervaren in onze benen, voeten of handen. Ook kunnen we last krijgen van een pijnlijke rug, nek of schouders. Allemaal klachten die in ons dagelijks leven in de weg kunnen zitten. 

Pijnlijke nek

Wat kunt u doen om gezond te zitten?

Ten eerste is het belangrijk dat u op een goed zitmeubel zit. Een stoel of bank die geschikt is voor uw postuur en de juiste ondersteuning op de juiste plekken biedt. Verder is het belangrijk om actief een goede zithouding aan te leren. Zorg ervoor dat u uw schouders niet te hoog optrekt of juist onderuit zakt. Door de schouders laag te houden, creëert u genoeg ruimte voor de longen, zodat u geleidelijk ademt en de hele longen gebruikt. Al eerder schreven wij een blog over ergonomisch zitten, hier vindt u meer technische uitleg over gezond zitten.

  1. De voeten moeten plat op de grond kunnen staan. Als u alleen met uw tenen bij de grond komt is de stoel te hoog. U kunt er dan voor kiezen om een kleine verhoging voor u stoel te plaatsen. Wanneer u te laag zit nemen uw knieën en heupen niet de goede hoek aan, waardoor u geneigd bent onderuit te zakken. Ga niet met uw benen onder uw lichaam zitten. De benen over elkaar slaan kan wel eventjes, maar voorkom dat u dit te lang doet.
  2. Ga goed in de stoel zitten, dus niet op de rand. Zorg ervoor dat uw onderrug de leuning raakt. Als uw knieholten de voorkant van de zitting raken is de zitting te diep voor uw lengte. De ideale situatie is dat er nog een gebalde vuist tussen uw knieholten en de zitting past.
  3. Uw schouders dienen de leuning te raken. Dit maakt dat uw nek in het verlengde van uw ruggengraat zit, waardoor er minder klachten kunnen ontstaan.
  4. Zorg ervoor dat u regelmatig wat beweegt. Het beste is om elk half uur even op te staan en wat te lopen. Even uitrekken is ook altijd goed voor uw lichaam.
  5. Denk om uw houding als u gaat lezen of uw laptop gebruikt. Het is raadzaam om uw laptop alleen achter een bureau of aan tafel te gebruiken. Hiermee voorkomt u dat u uw hoofd te veel naar voren buigt, en dus uw nek belast. Als u een boek leest, kan het helpen om deze op een kussen op uw schoot te leggen. Hiermee voorkomt u dat u uw schouders, nek en armen gespannen blijven door het vasthouden van uw boek.

Well-Fair fauteuils

Bij Well-Fair zijn we altijd bezig met hoe we kunnen zorgen dat ouderen langer en gezond thuis kunnen blijven wonen. Onze fauteuils dragen daar aan bij doordat ze het lichaam, op een gezonde manier, in zijn natuurlijk vorm ondersteunen. Doordat onze stoelen op maat worden gemaakt, zijn ze volkomen afgestemd op uw postuur en verhoudingen. Ze bieden steun waar ze moeten en zorgen voor een gezonde en ontspannen houding.
Wilt u hier meer over weten? Lees hier dan meer over onze fauteuils of vraag een gratis brochure aan.

Gratis brochure aanvragen
Well-Fair fauteuil
Terug naar overzicht