​​​​​​​Opgezette voeten

Wat u kunt doen tegen opgezette voeten

Opgezette voeten en enkels kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Vaak is het onschuldig, maar het kan ook wijzigen op ernstige gezondheidsproblemen.
Veel mensen herkennen vast dat de voeten en enkels opzetten als het warm is. Dit komt doordat het lichaam de warmte niet kwijt kan en als gevolg hiervan vocht gaat opslaan. Met name na lang wandelen of lang zitten, kan dit voorkomen.
Een andere oorzaak van opgezette voeten en enkels kan oedeem zijn. Dit kan ook in andere lichaamsdelen voorkomen, maar meestal in de voeten, enkels en knieën. In een normale situatie wordt vocht afgevoerd door de aderen, maar als er problemen zijn met de bloedcirculatie gebeurt dit niet altijd goed. Er ontstaan dan vochtophopingen. In dit geval kunnen dikke voeten en enkels op onderliggende gezondheidsproblemen duiden. Het is dan wijs om de huisarts te raadplegen.

Vocht wordt afgevoerd door de aderen, waar het hart bloed in rondpompt. Indien het hart niet krachtig genoeg is, kan het dus zijn dat het vocht niet kan worden afgevoerd. De zwelling rond de enkels zou dus kunnen duiden op hartproblemen. Ook hier is het raadzaam om de huisarts om een doorverwijzing te vragen.
Overgewicht, bijwerkingen van medicatie en verstuikingen kunnen ook resulteren in opgezette enkels.

Mevrouw zit met haar voeten omhoog

Voorkomen van opgezwollen voeten

We weten natuurlijk nooit wat de toekomst ons gaat brengen, en helemaal voorkomen kunnen we gezondheidsproblemen niet. Wel is het verstandig om genoeg te bewegen, het advies is 30 minuten per dag. Bewegen stimuleert de bloedsomloop. Eerder schreven wij een blog over sporten voor senioren. Als u inspiratie nodig heeft om te bewegen, lees deze dan even door.
Daarnaast is het beperken van het eten van zout verstandig. Zout zorgt er namelijk voor dat uw lichaam meer vocht zal vasthouden.
Drink genoeg water, ongeveer 1,5 liter per dag. Het lijkt misschien gek om nog meer vocht te drinken terwijl het lichaam juist te veel vasthoudt, maar het helpt met de afvoer van het overtollige vocht. Onze expert Lysanne heeft een handige tip voor u over hoe u bij kunt houden of u genoeg water drinkt. 

Voorkomen is beter dan genezen, maar helaas lukt dat niet altijd. Indien u last heeft van opgezette enkels en voeten, dan kunt u een aantal dingen doen:

  • Minder zout eten. Zoals hierboven al staat: zout zorgt ervoor dat uw lichaam meer vocht zal vasthouden.

  • Bewegen. Door het bewegen wordt uw bloedomloop gestimuleerd, dan kan het vocht beter worden afgevoerd.

  • Indien u medicatie gebruikt: kijk eens in de bijsluiters. Een bijwerking kan zijn dat u er vocht van gaat vasthouden. U kunt in dat geval overleggen met uw arts of er alternatieve medicijnen zijn.

  • Steunkousen kunnen hulp bieden. Door de druk die de kousen op de benen uitoefenen wordt de bloedcirculatie geactiveerd.

  • Plaspillen. In sommige gevallen heeft u wat hulp nodig, in dat geval kan de huisarts u plaspillen voorschrijven om het vocht af te voeren.

  • Naast alle bovenstaande tips is het van belang om met de voeten omhoog te zitten en te liggen. Onze relaxfauteuils kunt u naar eigen wens instellen. Door de fauteuil in de relax- of hart-rust-stand te zetten, komen uw voeten omhoog.

Daarnaast is het ook belangrijk dat u een goed matras heeft. Onze matrassen worden volledig op maat gemaakt, doordat wij 9 inmeetpunten hanteren. Hierdoor is de druk op uw lichaam minimaal en heeft u geen last van afknellende aderen en zenuwen. Onze topper zorgt hierbij voor extra comfort.
Wilt u graag meer weten over wat wij voor u kunnen doen? Vraag dan onze gratis brochure aan of maak een afspraak met onze thuisadviseur.

Terug naar overzicht