Stijve voeten na het slapen

Ervaart u regelmatig stijve voeten na het slapen?

Stijve voeten na het slapen, misschien wel een bekende klacht voor u. Dit kan verschillende oorzaken hebben, en dus ook verschillende oplossingen. In deze blog vertellen we graag meer over de oorzaken en de wat u eraan kunt doen!

 

De redenen van stijve voeten na slapen

Er zijn verschillende redenen waardoor u wakker kunt worden met stijve voeten na het slapen. Bovendien is de ene reden wat makkelijker op te lossen dan de andere. Zo kan het zijn dat de stijfheid in de ochtend wordt veroorzaakt door artrose, reuma of hielspoor.

Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in gewrichten achteruitgaat. Als we het over de voeten hebben, is dit in het bijzonder rond de middenvoet en in de teen gewrichten.
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen die te maken hebben met spieren en/of gewrichten. Hierbij is een tijdige diagnose en de juiste behandeling erg belangrijk voor het vervolg van de ziekte. Beide aandoeningen kunnen een reden zijn om wakker te worden met stijve voeten na het slapen.

 

Veel voorkomende redenen

Een andere reden voor stijve voeten na het slapen is hielspoor. Hielspoor is een vervelende kwaal waarbij u pijn onder uw voet ervaart tijdens het lopen en staan. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat de aanhechting van de pezen aan het hielbeen verkalken of verbenen. Met name na een tijd zitten of liggen is de pijn aanwezig.

 

Iets minder bekend zijn de zogenaamde spitsvoeten. Dit ontwikkelt zich onder anderen bij een verkeerde voetafwikkeling. Normaliter komt bij een stap eerst de hak aan de grond, dan de middenvoet en dan de tenen. Bij spitsvoeten wordt dit andersom gedaan. Hierdoor bestaat de kans dat de pezen zich niet goed ontwikkelen. Een veel voorkomend gevolg is dan ook dat de achillespees zich verkort. In het ergste geval moet dit worden opgelost met een operatie.

Een andere oorzaak van spitsvoeten is het te strak instoppen van het dekbed. Hierdoor worden de voeten platgedrukt en ontstaat er spanning op de spieren. Niet gek dus om dan wakker te worden met stijve voeten na het slapen. Stopt u ook zo graag uw deken of dekbed strak in? Vergeet dan niet om het voor het slapen gaan een beetje los te trekken, op deze manier voorkomt u dat u uw voeten in een houding dwingt die niet goed voor ze is.

Mevrouw masseert haar voet

Oplossingen voor stijve voeten na het slapen

In alle bovengenoemde gevallen is het belangrijk om in beweging te blijven. Start uw lijf in de ochtend rustig op. Op bed kunt u al wat lichte fysieke oefeningen doen. Trek bijvoorbeeld een paar keer de benen op en strek ze vervolgens weer. Hierna trekt u de knieën op richting de kin. Eerst één voor één, vervolgens beide benen in één keer. Ga na deze oefeningen rechtop zitten en buig voorover. Herhaal dit een paar keer. Draai de schouders los, zowel naar voren als naar achter. Door deze oefeningen helpt u de bloedcirculatie op gang, hierdoor zullen ook uw voeten zich meer ontspannen. U zult dan dus merken dat u minder last heeft van stijve voeten na slapen.

Onze expert Lysanne geeft u ook graag wat tips om fit aan de dag te beginnen. 

Verder kunt u de dag beginnen met een lekker ontspannende douche. Op die manier begint u opgewarmd aan uw dag, en zullen de spieren minder stram zijn.
Goede nachtrust en goede ondersteuning voor uw lichaam kan dan ook zeker bijdragen aan ontspannen wakker worden en minder stijfheid in de ochtend. Als u echt aanhoudende stijfheid, kramp of koude voeten ervaart, is het uiteraard raadzaam om naar uw huisarts te gaan.

 

Well-Fair is gespecialiseerd in gepersonaliseerde bedden en fauteuils. Deze producten kunnen zorgen voor verlichting bij stijve of onrustige voeten of benen. Meer weten? Vraag gerust een gratis brochure aan.

Lees meer over onze bedden
Terug naar overzicht