Rusteloze benen: 6 tips

Wat kunt u doen tegen rusteloze benen?

Misschien herkent u het meteen: onrust in de benen en het gevoel hebben te móeten lopen. Sommige mensen omschrijven rusteloze benen als een tintelend gevoel of kriebel ín de benen, anderen als een gespannen en vervelend gevoel. Wat is het precies en kunt u er ook iets aan doen?

Rusteloze benen

Symptomen

Naast het rusteloze gevoel, tinteling en kriebel, hebben mensen met rusteloze benen altijd het gevoel te moeten bewegen. Als dit niet gebeurt, wordt het gevoel alleen maar sterker. Het kan zelfs zo zijn dat de benen uit zichzelf schokkende bewegingen gaan maken.
De klachten worden doorgaans tegen de avond erger, hierdoor ervaren veel mensen met rusteloze benen een slechte nachtrust, wat zorgt voor minder fitheid en productiviteit tijdens de dag. Als zij eenmaal slapen, kunnen zij ook schokkende bewegingen maken met hun benen.

Rusteloze benen kunnen heel vervelend zijn, maar zijn niet schadelijk. Oorzaken zouden ijzergebrek, een tekort aan vitamine B12 of medicijngebruik kunnen zijn. Een andere oorzaak kan erfelijkheid zijn. Tevens hebben mensen met verschillende chronische aandoeningen, zoals diabetes, schildklieraandoeningen of reuma, vaker last van een onrustig gevoel in de benen. Oudere mensen hebben er meer last van dan jongeren, en vrouwen vaker dan mannen. Lang zitten kan een aanleiding zijn, zitten in een ongezonde houding nog meer.

 

6 tips tegen onrustige benen

  1. Zorg ervoor dat u overdag genoeg beweegt, hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd.

  2. Steunkousen kunnen verlichting bieden. Hiervoor kunt u altijd advies vragen aan uw huisarts.

  3. Doe wat oefeningen voordat u gaat slapen. Denk hierbij aan het afrollen van uw voeten en het stretchen van uw scheenbenen en kuiten. Onze expert Lysanne laat u wat oefeningen zien om de dag mee te beginnen. 

  4. Masseer een paar uur voor het slapen gaan uw benen om de bloedsomloop te stimuleren.

  5. Ondanks dat onrustige benen geen kwaad kunnen, is het wel héél vervelend. Hierdoor denken mensen vaak dat ze het maar moeten ondergaan en het niet anders is. Het is echter wel verstandig om de huisarts naar mogelijkheden te vragen. Er is medicatie, overleg met uw huisarts de mogelijkheden. Wellicht gebruikt u juist medicatie die de klachten erger maken of zelfs veroorzaken, dus naar uw huidige medicijnen kijken is raadzaam.

  6. Er zijn een aantal factoren die klachten verergeren: roken, het drinken van alcohol, koffie (met name als u ‘s avonds nog een bakje koffie drinkt) en overgewicht. Denk dus na over het beperken van, of helemaal stoppen met, het gebruik van deze middelen.

6 tips tegen rusteloze benen

Wat kunnen wij voor u doen?

Een gezonde zithouding is belangrijk, maar helemaal als u last heeft van rusteloze benen. Onze fauteuils op maat zorgen ervoor dat de juiste ondersteuning heeft op de juiste plekken. Dit zorgt ervoor dat comfortabel en ontspannen zit, zonder dat uw benen afgekneld raken of u klachten ontwikkeld door een verkeerde zithouding.

Onze hoog-laag boxsprings zijn in houding verstelbaar, wat het gemakkelijk maakt om de perfecte houding aan te nemen om uw benen rust te geven. Tevens zorgt het matras voor een perfecte drukverdeling, wat afknelling van spieren en zenuwen voorkomt.

Vraag gerust onze gratis brochure aan voor meer informatie, of maar vrijblijvend een afspraak in de showroom of voor een thuisadvies.

Terug naar overzicht