Fit de zomer in

Hoe blijft u fit gedurende de zomer?

Heerlijk zomerse groenten en fruit - fit de zomer in

Fit de zomer in

De zomer is in aantocht, wat kunnen we daar naar uit kijken! Naast dat het een prachtig seizoen is, zijn veel dingen ook makkelijker voor ons: gezond eten, meer naar buiten en we zijn vaak wat socialer. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat we ons fit voelen. We zetten de nodige tips op een rij zodat u fit de zomer in gaat!

Het is misschien een beetje vanzelfsprekend, maar we noemen hem toch even: gezond eten. Het fijne van dit seizoen is dat er heerlijk gezond eten voor handen is. Een paar tips:

 • Eet wat fruit bij uw ontbijt. Schil een appeltje nadat u de boterhammen op heeft, of voeg wat vers fruit en ongebrande noten aan uw kwark of yoghurt toe.
 • Drink genoeg water. Omdat veel senioren te weinig water drinken, geeft onze expert u wat tips om dit te vergemakkelijken! Drinkt u veel zoete sappen? Kies er voor om dit wat vaker te vervangen voor water of thee. Beperk het gebruik van alcohol.
 • Zorg ervoor dat bij uw avondeten 50% van de maaltijd uit groenten bestaat. Dit seizoen biedt heerlijke groenten, een uitstekend moment om te wennen aan anders eten en dus genoeg groenten binnen te krijgen!

 

Heel belangrijk: buitenlucht en bewegen

Bewegen is goed voor iedereen. Buiten bewegen is nog beter! En dat kan perfect met mooi weer! Als het koud is of regent, hebben we vaak niet zo’n zin. Maar als het langer licht blijft, de bomen mooi groen zijn en de bloemen in bloei staan, is het absoluut geen straf! Het is natuurlijk echt niet nodig om gelijk een marathon te gaan rennen. Een paar dingen die u zou kunnen doen:

 • Loop of fiets naar de supermarkt, in plaats van met de auto.
 • Wandel wat verder als u de hond uitlaat.
 • Ga na het eten lekker een rondje wandelen.
 • Doe elke dag een klusje in de tuin.

Natuurlijk is het niet verstandig op tijdens het heetste moment van de dag te gaan bewegen. Doe dit vroeg op de ochtend, of in de avond. Al eerder schreven wij een blog over buiten bewegen, een leuke blog met praktische tips!

 

Elke dag een klusje in de tuin - fit de zomer in

Goed slapen, in een goed bed, zorgt ervoor dat u fit en uitgerust wakker wordt. Op die manier heeft u genoeg energie voor de nieuwe dag! Dit geldt ook zeker als u fit de zomer in wilt gaan. Als u uitgerust bent, is het gemakkelijk om te gaan bewegen, meer tijd en energie in uw dagelijkse dingen te steken (zoals een gezonde maaltijd klaar maken) en bent u opgewekter. Een paar tips om met genoeg slaap, fit de zomer in te gaan:

 • Beperkt uw schermtijd voor het slapen. Zet uw smartphone uit voordat u naar bed gaat.
 • Eet niet vlak voor dat u naar bed gaat. U activeert hiermee uw lichaam, waardoor inslapen lastiger gaat.
 • Zorg voor een prettig slaapklimaat. De temperaturen kunnen in het voorjaar en de zomer al aardig oplopen, dus een ventilator of airco bieden soms een uitkomst. Tevens is het belangrijk dat u het juiste dekbed gebruikt. Al eerder schreven wij een blog over wat een goed dekbed is, hierin vindt u handige tips!

Ontspannen is, naast goed slapen, ook belangrijk. Geniet dus lekker van een goed boek in de tuin, kijk lekker naar de vogeltjes en de zomerbloeiers of doe een middagdutje. 

 

Sociale contacten 

Gezellige momenten, mooie gesprekken en samenzijn met dierbaren dragen bij aan ons welzijn. Sociale contacten kunnen dan ook bijdragen aan fit de zomer in te gaan. Steeds meer ouderen zijn eenzaam, dit zorgt voor veel negatieve gevoelen. Een paar kleine tips om uw sociale kring te vergroten:

 • Zoek een club die aansluit bij uw interesses. Misschien is bridgen iets voor u? Of een sportclub? Informeer eens bij een buurtcentrum of de gemeente.
 • Bent u lid van een geloofsgemeenschap? Hier zijn vaak initiatieven om leden met elkaar in contact te brengen.
 • Nodig de buren of kennissen uit voor een bakje koffie. Het klinkt makkelijk, maar soms is de drempel enorm. Echter kan het zo maar zijn dat u iets moois en duurzaams in gang zet?
 • Behoefte aan nog meer tips? Lees dan eens onze blog over eenzame ouderen.

 

Heerlijk genieten van een goed boek - fit de zomer in

Zomerfit: een breed begrip

Fit is een breed begrip, dat is nu wel duidelijk! Door, vaak wat kleine, veranderingen in ons leefpatroon door te voeren, kunnen we een grote verandering teweeg brengen. Gaat u iets aan uw leefpatroon aanpassen om fit de zomer in te gaan?

Terug naar overzicht