Gezond oud worden

Hoe blijft u gezond op uw oude dag?

Naarmate we ouder worden wordt het risico op ziekten en ongelukken groter. Dus wat kunt u nu al doen om dit risico te verkleinen om zo gelukkig en gezond mogelijk ouder te worden?
Op verschillende vlakken kunt u met relatief kleine aanpassingen al preventieve maatregelen nemen om gezond oud te worden.

 

Gezonde voeding is gezond oud worden

Gezond eten is altijd een goed idee. Maar wat kunt u nou makkelijk aanpassen en wat zijn de voordelen van een gebalanceerd dieet?
Als we het hebben over gezond oud worden, kennen we natuurlijk allemaal de veelgehoorde adviezen: 2 stuks fruit, genoeg groenten en 1,5 liter water per dag. Dit is dan ook heel belangrijk. Verder is het raadzaam om te koken met verse kruiden en knoflook. In kruiden zitten waardevolle voedingsstoffen. Knoflook zorgt ervoor dat de bloeddruk verlaagd en werkt goed tegen vermoeidheid.

Gebruik niet te veel zout tijdens het koken. Eet vette vis, zoals zalm of makreel. Hierin zit omega 3, eiwitten en gezonde vetten. Het verlaagt het cholesterol en is goed voor het haar, huid en botten. Én, zeker niet onbelangrijk: het bevordert het geheugen.
Ook is het slim om niet te veel alcohol te drinken. Als we ouder worden is het steeds lastiger te verwerken.

 

Genoeg beweging

Beweging is voor iedereen goed, maar als we ouder worden dan wordt het wel wat lastiger. Denk echter positief en focus op wat u nog kan! Eerder schreven wij eens een blog over wakker worden met stijve voeten, hierin staan een aantal tips voor oefeningen die u op bed kunt doen als u net wakker bent.
Wandelen is altijd goed omdat u hiermee meerdere spiergroepen gebruikt. Dit geldt ook voor fietsen. Natuurlijk is het veilig om, indien nodig, hier hulpmiddelen bij te gebruiken. 
Ook zijn er sportclubs of -activiteiten  speciaal voor 50+’ers. Het is dan ook zeker de moeite waard om eens in uw buurt of regio te informeren wat er te doen is op dit gebied.

Meer informatie over sporten en bewegen zijn te vinden in de volgende blogs: 

Bij genoeg beweging hoort ook genoeg hersteltijd. Voldoende slaap is dan ook erg belangrijk. Uiteraard met de juiste ondersteuning van uw lichaam. Wilt u hier meer over weten, vraag dan onze gratis brochure aan. 

meneer doet een woordpuzzel

Niet alleen het lichaam moet af en toe aan het werk gezet worden, ook het brein moet soms geactiveerd worden. Puzzels, puzzelboekjes of andere hersentraining zijn dan ook altijd een goede manier om de hersenen te stimuleren.

In onze blog 'Hersenen trainen' leest u hier meer over. 

Gezond oud worden is ook veilig leven. Kijk dus eens kritisch naar uw leefomgeving. Liggen er bijvoorbeeld losse snoeren die een struikelrisico met zich meebrengen? Ook matjes of vloerkleden kunnen soms in de weg liggen. Goede verlichting is hierbij van belang, dit kan voorkomen dat u iets niet ziet liggen en zult struikelen.
Van het toilet opstaan of uit de douche of het bad stappen kan soms lastig zijn. Beugels in de douche of op het toilet kunnen voorkomen dat u uitglijdt of niet overeind kunt komen.

 

Hoe ouder u wordt, hoe slechter we tegen hitte kunnen. Heeft u hier ook last van? Misschien is een airco dan een goede oplossing. Ventilatoren kunnen ook verkoeling bieden, maar hou er dan rekening mee dat u niet op de tocht komt te zitten. Dit kan zorgen voor pijnlijke spieren.

 

Levensloopbestendig wonen

Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig met levensloopbestendig wonen. Er zijn allerlei mooie en inspirerende initiatieven om ervoor te zorgen dat senioren langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en gezond oud worden. Als u toe bent aan een nieuw bed en u bent nog goed ter been, denk dan eens aan de toekomst. Wellicht wordt het lastiger om op te staan of heeft u zorg nodig. Dan is een levensloopbestendig bed iets voor u! Dit kan voorkomen dat u nogmaals een nieuw bed moet aanschaffen op een later moment omdat uw huidige bed niet voldoet. Wilt u hier graag iets meer over weten? Vraag dan de gratis brochure aan.

Terug naar overzicht