Er wordt wel eens gezegd: ouderdom komt met gebreken. Hoewel dit per persoon nogal kan verschillen, is het wel waar. Gelukkig kunnen we met onze leefstijl best wat invloed uitoefenen op onze gezondheid. We vertellen u graag meer over de meest voorkomende ouderdomsklachten en, indien mogelijk, wat u eraan kan doen.
Bij ouderdomsklachten denken we vaak aan dementie of slecht ter been zijn. Dit klopt natuurlijk, maar het is veel breder dan dat. Veel senioren hebben een combinatie van ouderdomsklachten. Om het overzichtelijk te houden delen we de klachten op in drie categorieën:
Als we ouder worden gaat de kwaliteit van onze spieren achteruit. Hierdoor worden we minder sterk en ervaren sommige mensen minder stabiliteit, waardoor het risico op vallen groter wordt. Botontkalking is een veelgehoorde klacht onder onze senioren, dit houdt in dat onze botten brozer worden. De kans op botbreuken wordt dus groter naarmate we ouder worden. Vaak gaat de hart- en longfunctie achteruit, dit ervaren we als minder conditie. Ook ons zicht en gehoor wordt minder.
Wanneer we aan fysieke ouderdomskwalen denken zijn dat vaak dingen als ouderdomsdiabetes, artrose of hartproblemen. Hierover is inmiddels best veel bekend en is er dus in veel gevallen de mogelijkheid tot verbetering.
Om zo gezond mogelijk ouder te worden is het belangrijk dat we in beweging blijven. Een sport beoefenen, genoeg wandelen, tuinieren of zelf de dagelijkse klusjes in huis blijven doen, draagt hier dus aan bij. In onze blogs over sporten voor senioren en buiten bewegen leest u meer over bewegen en de effecten hiervan.
Ons brein heeft rond ons dertigste levensjaar zijn top bereikt en iets vergeten gebeurt iedereen wel eens. Loopt u wel eens naar de keuken om er vervolgens achter te komen dat u geen idee meer hebt wat u ging doen? Geen zorgen, dit overkomt ons allemaal, jong en oud. Wanneer u de weg naar de supermarkt, waar u al jaren uw boodschappen doet, niet meer weet, dan is er wellicht meer aan de hand. Veel ouderen krijgen te maken met dementie, de meest voorkomende vorm hiervan is alzheimer.
Om vergeetachtigheid tegen te gaan en te zorgen dat u zo lang mogelijk scherp blijft, is het raadzaam om uw hersenen te trainen. Dit kan door middel van nieuwe dingen leren, uzelf uit te dagen met puzzels en spelletjes en te zorgen voor afwisseling. Lees meer concrete tips in onze blog over hersenen trainen!
Een sociale ouderdomsklacht met verstrekkende gevolgen is eenzaamheid. We zien en horen niet voor niks spotjes over het ondersteunen van eenzame ouderen en de nieuwe initiatieven om het tegen te gaan. Als we ouder worden, stoppen we met werken, onze kinderen verhuizen naar plaatsen verder weg of onze partner, buren of vrienden komen te overlijden. Door verschillende redenen kunnen mensen eenzaamheid ervaren en dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Binnen gemeentes of geloofsgemeenschappen zijn er veel initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. Ook verzorgingstehuizen, buurthuizen en clubs organiseren soms (regelmatig terugkerende) activiteiten. In onze blog over eenzame ouderen leest u meer over eenzaamheid en tips om het tegen te gaan.
Natuurlijk zijn er nog meer ouderdomsklachten die veel voorkomen. Wanneer u klachten ervaart, aan ouderdom gerelateerd of niet, is het altijd goed om uw huisarts te bezoeken. Ook met kleinere klachten kan hij of zij meedenken voor een oplossing of een manier om hiermee om te gaan.
Al 30 jaar morgen wij mensen blij maken met maatwerk oplossingen op het gebied van slapen, zitten en wellness. Dit betekent dat wij veel klanten hebben kunnen helpen met het tegengaan van allerlei ouderdomsklachten. Zo hebben wij, onder anderen, ervaring met mensen met alzheimer en verschillende fysieke klachten. Wilt u meer weten? Vraag dan gerust een gratis brochure aan, of plan een adviesgesprek bij uw thuis of in onze showroom.